Khamis, 30 Disember 2010

:::adakah maklumat di internet mudah mempengaruhi pengguna???:::

Asalamualaikum & salam hormat..(asyik2 ayt same je ..hahaha)

ok kali nie ak nk tnye pendapat korg pasal informasi dari internet.korg sume pun lebih pakar dalam bidang nie kn..hihih...pasal ap??segala informasi yg kte dpt atau lihat kt internet nie sng sgt mempengaruhi org..kdg2 ianya lebey dasyhat daripada media2 yg len...agak2 korg knape ek???


Rabu, 29 Disember 2010

:::kawan makan kawan:::

asalamualaikum & salam hormat...

credit to along tapa psl dy mengajar ak wat blog dlm bntuk luahan perasaan..hahahah

actually ak nk cite psl kawan mkn kawan..bnde nie bese r kn kte dgr...dlu pun ak dh byk kali kne...kte dh percaya kat dy gile2 last dy rembat barang kte mcm tu je tnpe rase bersalah..damm kn..hahaha

tp yg nie lgi kesian...pasal ap..smlm mbr ak call ak mintak pendapat, dy tnye "ko rase ap ak nk wat ngan dak !@#$% nie???"..so ak pun ckp r kte ikat dy kt duta indonesia suh dorg suluh ngan laser..hahaha..x ad r ak jwb mcm tu...ak juz nasihat itu ini je...

cte dy macam nie....mbr ak nie niat nk tolong r kn si !@#$%^& nie sbb dak !@#$%^ nie mntk tolong ngan dy utk pinjam duit rm$$$$$...so mbr ak nie pun x keberatan r kn bgi pinjam kt dy..tp tu x ad mslh sgt psl mbr ak nie kire ank org kaya jgk r..yg menjadi masalahnyer skrg adalh...bile mbr ak nie nk mntk blek utang dak !@#$%^& nie..dy leh ckp "ko kate ble2 pun leh byrkn..rilek r..tgu r ak dh nk mati nnt..."(bek kn ayt dy..hihih)..

so mbr ak nie mrh r dy kn..tp korg tau ap yg terjadi???(msti x tau psl ak x gtau lg..hahaha)..dak!@#$%^& leh wat aduan kt polis yg mbr ak nie ugut dy??? bodoh x???..

so oleh sebab mbr ak nie pengaruh dy kuat...last2 dak !@#$%^& jgk yg kne balik..hahaha

tpi moral of the story nyer jgn r korg nie pijak2 kwn korg...biar ssh mcm mane pun,biar marah mcm mane pun...pasal kte nie duduk dlm satu bumi..pusing2 mane pun kte akn jmpe jgk...percayalah..


Isnin, 27 Disember 2010

:::Manchester United Malaysia Fans (mymanutd.com):::

Asalamualaikum w.b.t dan salam hormat...


dua tiga ari nie x lekang cte psl bola...actually bola nie pun sebahagian dri idup ak..hihihih

so kali nie ak nk bercerita psl sebuah fans Manchester United FC di Malaysia yg telah wujud setelah sekian lama dkt negara kte nie...(pada fans team len jgn marah yer....haahhaa)

forum or blog:

facebook:

Fans nie adalah merupakan fans yg telah diikuti oleh ramai peminat-peminat bola sepak terutamanya Fans Manchester United...

So semalam masa match malaysia vs indonesia kte org ad wat matchview sekali dengan manchester united vs sunderland lepas tu...ak share beberapa gambar kteorg..hihihi






Ahad, 26 Disember 2010

:::Final AFF Suzuki Cup 2010:::

***saksikan beramai-ramai***

Assalamualaikum w.b.t & salam hormat..
*yg gurl2 yg x minat bola jgn kutuk2 kt snie..ahhahhahaha

orang sume cite psl bola...ak pun nk gak..ahhaha....

seperti yang satu malaysia tau tarikh 26/12/2010 merupakan perlawanan akhir 1st leg bagi piala AFF Suzuki n 29/12/2010 adalah perlawanan akhir 2nd leg...

ap yg menarik kat snie pada ak adalah harapan yg begitu besar dari peminat2 di negara kte sehinggakan rmi penonton yg akn membanjiri stadium bukit jalil ahad malam nie...pada ak rakyat negara kita begitu teruja nk tgok pemain negara kte memenangi piala nie buat pertama kali dalam sejarah negara...kalau malaysia mng piala nie confirm ranking bola sepak negara naik..ahahahha

ap pun ak sebagai pemain bola yang amateur nie (hhahha) berharap sgt supaya pemain negara men secara professional bknnya men ikut emosi masing2...gunakan manfaat n peluang yg ad sebaik mungkin...law korg nk tau ak sedey x dpt tgok kt stadium pasal x ad duit..ahhahahaha

***adakah anak buah k. rajagopal akan menang???***
***nie ank buah paul yg buat ramalan...ahhahaha***

Jumaat, 24 Disember 2010

:::Aku x phm??:::

asalamualaikum & salam hormat..

pagi2 buta nie ak dh bosan x tau nk watpe..nk update blog pun bkn ad org nk bace..T_T..hhahaha

kali nie ak nk cite psl org ucap selamat tahun baru n hari krismas...

setiap taun ak dgr kt radio,tgok kt tv...asl taun bru je rmi artis2 yg wat ucapkan termasuk r mana media masa ataupun social network n sebagainya..tapi bila awal muharam yg lepas haram jadah x ad pulak ak dgr diwar-warkan org bgi ucapan..ap dh jdi??korg nie sambut ap sbnrnya???

nk bising pun x gne pasal dri kecik smpi besar dh biasa dgn kalendar (.....) bkn kalendar islam...so ble awl muharam pun kdg2 x igt..tp ble tahun bru 1.1 confirm sume org igt...smpikan tarikh tu mcm2 event lg dorg wat...konon ad luck r.tarikh yg cantik lah..ap r..

*law korg nk sambut pun smbut lah kn..tpi law yg pasang azam tu jgn stkt manis di mulut saje...hihihih

Rabu, 22 Disember 2010

::semua raya kita raya:::

assalamualaikum wb.t dan salam hormat...

raya??raya ap??kt malaysia kn kte ad smbut bermacam-macam perayaan...raya puasa,raya aji,raya cina,deepavalli krismas n mcm2 lg(mcm2 ad!!..)..hahahah

btw ak nk mentioned beberapa perkara psl raya..psl ap?? law korg prasan r if korg g pusing kt town x kira r raye ap pun kn...msti rmi org kita(org melayu walaupun ak nie jawa..ahahha)...ak x heran law org kte nk g shopping2 nie tp yg herannya nape setiap kali ad perayaan berpusu-pusu orrg dtg semata-mata nk bli brg yg ad SALE!..ahhaha...

sebenarnya adakah org kte nie membazir atau berjimat????so ap pendapat korg...pd ak lah kn sbnrnya org kte nie kedekut nk kuar duit..hahaha..ble ad sale je bru nk bli...law x ad pndg pun x nk..tol x????hihiihhi


Jumaat, 17 Disember 2010

:::Sandiwara(2nd lagu demo):::


knal blur gang???msih x knal lg kn..hahaha..bese r...ahli blurgang sndiri pun asyik bertukar ganti...mcm mane pun stil idup lg...kte org dh berjaye siapkn 2 lgu...even jiwang tp leh r kn...still dlm bntuk unplugged..lum sempat g studio..

law rase nk download g r cri kt 4shared..hahaha

1st song blurgang - wajahmu & hatimu

2nd song blurgang - sandiwara

:::Janji lebih tunai x pernah:::

Assalamualaikum & salam hormat...

Off topic skit: Mula2 ak nk ucap tahniah kat pasukan Malaysia sebab mng ngan vietnam hari tu..hope kekalkan prestasi..termasuk Manchester United yg berjaya klhkn arsenal...hahahaha

JANJI...

korg sume mesti tau ap tu jnji..dak kecik pun tau kn...tp korg pernah x mungkir janji??msti pernah kn..ak pun..tp bersebab bkn???

tp ap plak perasaan kalau org yg mungkir janji dgn kte..msti hangin !@#$%^ x igt dunia...ihihihi..ak bkn ap...sejak akhir2 trase lah plak asyik kne tipu je ngan mbr2...

ak skit pnye percaya ngan dorg, tp on time ilang dn senyap je mcm tu...jnji bergunung-gunung tp ble smpi waktu mcm2 alasan bg...x pernah ke korg pikir org dh pnt buat itu n ini, berkerah tenaga, masa, air, elektrik ^_^,tbe2 korg nk batalkan bnd tu mcm gtu je..wtf???...igt ak nie kuli batak ap dh suh wat itu ini tbe2 kte nk cancel...nseb bek r ak pikir kwn...hurmmm

n then ble dh tau x dpt tunaikn jnji uw jgn lah diam je..at least bg tau r, x ler ak dok tercanguk cri ko mcm nk mati...pikir r beb, manusia ad 24 jam sehari bkn utk tgu ko...ak angin2 pun x gne gak psl x elok kte bermusuh2..caik..

nie ad skit renungan utk korg...same2 r kte pikir2kn...

Sabda Rasulullah s.a.w.:

“Tiga perkara, barangsiapa yang berada di dalamnya, maka ia dicap munafik, sekalipun ia puasa, sembahyang dan mengaku dirinya seorang Muslim, iaitu; Bila berbicara ia bohong, bila berjanji ia mungkiri, dan bila menerima amanat ia khianat.”

Sabdanya yang lain:

“Empat perkara yang jika seseorang manusia ada di dalamnya, maka ia menjadi munafik, dan barangsiapa mempunyai salah satu dari sifat-sifat itu, samalah seperti ia mempunyai sifat kemunafikan, sehingga ia menjauhinya lagi: Jika berbicara ia dusta, jika berjanji ia mungkiri, jika membuat pengakuan ia belot dan jika menuntut ia curang.”

Isnin, 6 Disember 2010

:::Salam Maal Hijrah:::


MUHARAM adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.

Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.

Peristiwa-peristiwa penting:

1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.

Pada 10 Muharam juga telah berlaku:

Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
Hari pertama Allah menciptakan alam.
Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
Hari pertama Allah menurunkan hujan.
Allah menjadikan 'Arasy.
Allah menjadikan Luh Mahfuz.
Allah menjadikan alam.
Allah menjadikan Malaikat Jibril.
Nabi Isa diangkat ke langit.

DOA AKHIR TAHUN HIJRAH

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :
"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan
aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"




DOA AWAL TAHUN

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :
"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan
dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan".

Rabu, 3 November 2010

:::Wajahmu & Hatimu (Lagu Demo)

korang pernah dgr pasal "BlurGang" x??msti x pernah kan..hahahah..actually nie band yg bru nk naik..hahahha

so baru2 nie kiteorg ad compose beberapa lagu...so nie adalah salah satu dari hasil kerja kami yg x seberapa...



Sabtu, 23 Oktober 2010

:::Cerita Pasal Bola Sepak Kita:::

Assalamualaikum w.b.t..^_^

setelah dinasihati oleh encik tapa a.k.a along,ak akhirnyer akn mulakan blog ak ngan citer2 yg boleh mendatangkn something pd pembaca blog ak..ihihihi..myb ak dh bese pki shortform2 nie..so korg phm2 je r ea..hahaha..mls sebnrnyer nk taip pnjg2..wat hbis ink je..hahaha

Kali nie ak nk cite psl bola sepak kat malaysia nie....pada mane2 gurl or sape2 yg x minat bola leh lah abaikn post nie..hehehe...bknnyer ap...ak rase dh smpi masenye bola sepak kt malaysia nie diangkat naik ke mata dunia....utk pengetahuan korg sume, peminat bola sepak kte skrg dh mle sedar psl benda nie..law kte tgok rmi dh penyokong2 yg mle membanjiri stadium kte...percaya x percaya tiket nk tonton bola skrg sng nk hbis..lebih2 lagi bila pertandingan kalah mati...

tapi kalau penyokong rmi pun,tapi kualiti pemain mcm hampeh nk wat ap kn...sepanjang ak knal bola sepak nie...ak x prnh lagi tgok game malaysia yg mencapai tahap terbaik...semuanya stkt "luck"...pemain kte skrg pandang duit sbg bnd pertama...ak sendiri dh rase bnd nie sbb rmi2 mbr2 ak yg sanggup pegi team len sbb dpt tawaran gaji yg lebey...

lagi satu kalau korg tgok game kat malaysia nie,so weak...bru kne langgor skit dh tergolek2 smpi ujung padang...ble referee x bgi foul mle r mengamok x tntu psl...ble dh dpn gol plak sepak mcm nk men ragbi...langsung x ad aim kt tiang gol...padahal dorg ari2 duk ngadap bola tu...x phm ak....

ble kte sokong game2 EPL,Serie A,bundesliga n sbgainya..mula r dorg ckp rakyat malaysia x reti nk sokong pasukan malaysia,padahal mereka sendiri x nk jdi kn diri dorg uw sbg pemain professional...anta player kte g men kt luar negara pun secara x bijak sbb trus je anta satu pasukan..bknnye nk anta satu2 player kt len2 negeri or club..kan tu lebih bek supaya lgi byk experience yg dorg leh dpt...

ak pun x nk taip pnjg2 psl korg pun x minat nk bacekn..hahaha..cme ak harap org yg bertanggungjwab uw buat lah sesuatu..n utk korg yg ske tgok bola nie cbe2 lah tgok perlawanan bola kat malaysia....

*majulah sukan utk negara...^_^

Jumaat, 17 September 2010

:::Tutorial Photoshop:::

Sebelum nie ramai mbr2 ak yg mntk ngan ak bku2 photoshop..so dgn baik ati nyer ak bg pinjam kt diaorg bku yg ak ader..malangnya buku yg tebal2 tu ngan bukunyer dlm bahasa Inggeris lg,so diaorg terpaksa lupakan hasrat dorg utk blaja photoshop..hahaha

Tapi ak ad dpt satu tutorial asas photoshop yg mungkin leh tolong korg sikit2 bg mereka yg bru nk berjinak-jinak ngan photoshop nie....hope tutorial nie membantu...


1. Foto dalam Imej Pemandangan
2. Membersihkan Wajah Di Foto
3. Titisan Air Di Daun
4. Mencipta Bola Kristal
5. Teks di Lengkungan Cawan
6. Cantuman Dua Imej
7. Cantuman Beberapa Imej
8. Cantuman Beberapa Imej
9. Iklan Di Kota Raya
10. Membuat Kibaran Pada Bendera
11. Imej Di Kiub
12. Bingkai Kabur Di tepi Imej
13. Selembar Album Sebagai Bingkai
14. Membina Strip Filem
15. Efek Teks Glass
16. Efek Teks Glass 2
17. Efek Teks Cermin
18. Efek Teks Mengikut Kontur
19. Mencipta Logo 1
20. Mencipta Logo 2
21. Mencipta Logo 3
22. Membina Kad Perniagaan
23. Banner Animasi Laman Web
24. Foto Berbingkai Bintik
25. Animasi Perkataan Tanpa Flash
26. Wajah Di TV
27. Butang Web Lutsinar
28. Imej Dalam Teks
29. Teks Ke dalam Imej
30. Pertunjukan Slaid
31. Teks Buluh Dibarnis
32. Pertunjukan Slaid 2
33. Membina Gulungan Di Tepi Imej
credit to: jiwang.org/zulkiply haron


:::nie link nk download tutorial:::



Rabu, 8 September 2010

:::Selamat Hari Raya!!!:::


Sempena menyambut Hari Raya Aidilfitri nie, ak nk ucapkn selamat hari raya kpd seluruh umat islam yg menyambutnyer x kre kt mane pun...ap pun korg sume kne igt raye nie bknnye bln utk kte bersuka-ria semata-mata...adakah bln ramadhan kali nie byk amalan yg kte lakukan??pasti sedey nk tgglkn ramadhan kali nie...mcm mane pun kte kne tetap beringat n bersyukur agar sentiasa diberikan petunjuk utk terus beriman kpd-Nya...Insyallah....

Ak nk mintak maaf kt korg sume kalau selama nie ak byk skitkn ati bloggers2 kt sni sume..hihihi..kpd korg sume semoga hari raye kali nie merupakan yg paling bes dlm idup korg...Selamat Hari Raya Aidilfitri..Maaf Zahir & Batin..

*firts time ak taip mcm nie..hahhaha


Selasa, 17 Ogos 2010

:::Kereta Polis Paling Cool:::









Ahad, 15 Ogos 2010

:::Bahasa Melayu + Bahasa Jepun:::

Yang bisu - KITA TADASUARA

Yang suka makan tose - NANACHI HITOSE
...
Yang suka lagu blues - APO NADIKATO

Yang suka belajar - ASIKO ULANGKAJI

Yang kerap bikin ribut - WAKASI HURUHARA

Yang masih gatal - ICHI BAWA

yang suka memasak -AJINO0MOTO DAHABISLA

Yang hidup menyusahkan orang - KICHI KICHI TAKMAUMATI

Yang pemarah - KEiJI CACIMAKI

Yang suka berjimat - SAYORI SUKAMURA

Yang suka makan nasi - NANACHi KASIBANYA

Yang sangat kedekut - MATIMATI TAMOKASI

Yang suka sangat tidur - ICHIBAN TIDOMATI

Yang suka mengintai - HINTAI AKOSUKA

Yang tua - TARAGIGI PADANMUKA

Yang kena tinggal bini - SUSAHATI BINILARI

Yang suka merempit - SAJA CARIMATI

Yang Lembab - AYUMI SIPUTBABI

Yang suka hisap Rokok - ROKOSUKA HISANE

Yang suka panjat pokok - SUKANO PANJATO

Jumaat, 6 Ogos 2010

:::Lancer-Waja Replacement Model (proton):::




:::betul ke akan keluar model nie...kalau betul pun rasa mcm x bez coz copypaste
dari lancer 100%...proton dh x ad idea kot..hihih:::

credit to: paultan.org

Sabtu, 31 Julai 2010

:::McD Limited Time Only::


nie lah hasil usaha shahrul..hahahah

Khamis, 3 Jun 2010

~Fifa World Cup 2010 Calendar~








Ahad, 23 Mei 2010

~fastest car in the world~


SSC Ultimate Aero: 257 mph, 0-60 in 2.7 secs. Twin-Turbo V8 Engine with 1183 hp, base price is $654,400. Tested in March 2007 by Guinness world records, The SSC Ultimate Aero takes the lead as the fastest car in the world beating Bugatti Veyron.

Rabu, 19 Mei 2010

~pasangan serasi~


dekat sini ak nk share cte psl mbr ak yg tgh angau..hahahah..
nie ad skit pic yg dihasilkan setelah dy bermimpi kn wanita tersebut..hahaha

Afiq Hidayat a.k.a adik & Siti mariam a.k.a marrie flower

Jumaat, 7 Mei 2010

Jumaat, 26 Mac 2010

:::tidur lebih baik(sambungan):::


video

video
video

Sabtu, 20 Mac 2010

:::future car:::






Rabu, 10 Mac 2010

:::tidor lebih baik...:::

video

:::waja convert evo10:::




*********giler betul tuan punye kete nie..x mmpu nk beli evo dpt tkr body kit waja pun sanggup berabis duit...hihihih

Sabtu, 6 Mac 2010

:::1st time jamming (blurgang)..ahakz::

video




video

:::pantai puteri, melaka:::


:::pantai puteri melaka:::

nie mase kte org dh bosan gle x tau nk g mane...
jln pnye jln tau2 smpi kt sni..hahahahah




Selasa, 2 Mac 2010

:::pelbagai petua semulajadi:::

Petua Cepat Dipinang (Ringan Jodoh)
Hendaklah dibacakan Surah Yusuf pada sebekas air yang bersih sebanyak 3 kali pada malam Jumaat. Air itu hendaklah dimandikan tiga pagi berturut-turut dan diminum 7 kali setiap hari selama tiga hari berturut-turut.

Penawar Resdung
Petua yang paling mudah dan berkesan ialah dengan mengamalkan menyedut air ke dalam hidung (seperti sebelum kita ber wuduk).Kemudian picit sebelah hidung dan hembuskan sekuat hati. Buatlah berulang-ulang kali sehingga selesai kedua-duanya. Selepas itu basuhlah muka dengan bersih. Lakukan ini setiap kali setelah sampai ke satu-satu destinasi, baik ke pejabat, bersantai, beriadah atau pulang ke rumah malah ke mana saja. Kesannya sungguh menakjubkan.

Melicin dan Memerahkan Kulit Muka
Ambil sebiji buah tomato masak, lecek hingga halus. Kemudian pupurkan di sekuruh muka. Biarkan mengering selama 20 minit. Bilas dengan air bersih. Amalkan seminggu 2/3 kali.

Menegangkan Kulit Muka
Ambil tepung ubi kayu dan mentimun. Timun itu hendaklah di sagat/dihancurkan terlebih dahulu atau dilumatkan. Kemudia campurkan kedua-duanya dengan air sedikit. Kacau rata dan jangan terlalu cair.. Selepas itu, sapukan ke muka dan biarkan ia kering. Kemudian basuh. Dengan cara ini ia dapat menegangkan kulit muka serta menampakkan keputihan di muka dan menjadikan kulit kita segar...

Menghilangkan Cagu
Perahkan sedikit air limau kepada kuku yg mencengkam pada daging (cagu). Biarkan selama beberapa minit. Jika boleh, potonglah kuku yg termasuk dalam daging tersebut. Lakukan 2 kali sehari dgn menitikkan air limau pada cagu. Cagu akan beransur pulih.

Menyerikan Wajah
Wanita yang inginkan wajahnya sentiasa berseri apabila dipandang bolehlah mengamalkan amalan di setiap pagi iaitu selawat sebanyak tiga kali sebelum mencuci muka dan sapukan air itu kemuka. Insyaallah akan berserilah wajah anda. Selamat mencuba. M

enghaluskan Kulit
Buah tomato dikisar halus. Lumurkan pada muka seberapa ketika. Sebaiknya dilakukan pada waktu malam kerana tiada gangguan. Setelah agak lama, cuci muka dgn air suam. Amalkan selalu. Buah tomato ini juga berfungsi utk membersihkan kulit.

Menghilangkan Bau Badan
Potongkan limau kasturi dan buangkan bijinya. Kemudian makanlah kulit limau kasturi itu bersama airnya. Amalkan selalu. Badan Ringan Dan Bertenaga Minum air rebusan serai dan halia (yg dititik), kulit kayu manis dan lada hitam. Jika kita meminum air rebusan ini pagi dan malam insyaAllah badan akan menjadi ringan dan bertenaga. Selain itu utk meningkat tenaga wanita, amalkan pengambilan 4 biji telur mentah sehari.

Melembutkan Rambut
Ambil secekak kangkung dan bersihkan. Masukkan dlm bekas. Bubuh enam camca air suam dan ramas kangkung hingga mengeluarkan lendir. Lendir itu sapukan pada seluruh rambut dan biarkan seketika. Kemudian bilas rambut dengan air bersih. Lakukan selama dua minggu.

Merawat Kulit Berkedut
Parutkan sebatang lobak merah yang telah dibersihkan, lalu dicampurkan bersama sesudu tepung jagung dan sebiji kuning telur. Sebatikan bancuhan itu lalu dioleskan kepada kulit sekali sehari. Amalkan sehingga berkesan.

Melentikkan Bulu Mata
Ambil daun lidah buaya Sebelum masuk tidur, sapukan lendirnya pada bulu mata Amalkan selalu hingga bulu mata semakin lentik Menghilangkan Parut Ambil sedikit asam jawa, kemudian ramas dgn mencampurkan sedikit air. Jgn terlalu cair. Selepas itu, sapukan pada tempat yg berparut. Biarkan sehingga kering. Seelok-eloknya lakukan pada waktu malam sebelum tidur. Insyaallah ia amat berkesan utk menghilangkan parut.

Melebatkan Rambut
Ambil daun bunga raya yg bersih, ramas sehingga keluar lendir. Ambil lendirnya dan campurkan dgn sebiji telur ayam kampung beserta satu sudu madu lebah. Gaulkan sekata dan sapukan pada rambut anda. Perap dgn tuala lebih kurang 10 minit dan kemudian cuci dan bilas rambut sehingga kering. Amalkan dua kali seminggu.

Awet Muda
Semasa berdandan di waktu pagi baca selawat Nabi di kedua tapak tangan dan raupkan ke muka berserta niat dalam hati supaya di indahkan wajah seperti Nabi Yusuf. Amalkan setiap pagi. Merawat Senggugut Ambil segenggam halia dan tumbuk lumat. Masukkan ke dalam segelas air suam. Apabila halia mendap barulah diminum dgn dimulai dengan selawat. InsyaAllah, senggugut akan hilang.

Kulit Cerah dan Licin
Ambil sebiji limau nipis dan dibelah dua Semasa mandi, gosokkan pada muka dan seluruh badan Insyaallah, kulit akan cerah, licin dan harum.
Rambut Lebat
Setelah selesai makan, basuh tangan dengan air sehingga bersih. Selawat 3 kali Tangan yg masih basah itu segera dilap atas rambut

Mengurangkan Dengkur
Tumbuk lumat tujuh biji badam dan campurkan ke dalam segelas susu panas. Minumlah beberapa minit sebelum tidur.

Menghilangkan Ketuat
Sapukan getah dari pelepah betik yang dipetik terus dari pokoknya. Titiskan getah itu kepada ketuat dan biarkan ianya kering sendiri. Lakukan beberapa kali. Ketuat akan mengering dan luruh sendiri.
Mengempiskan Perut
(1) Ambil air limau nipis dan campur dengan kapur sirih . Sebatikan lalu disapu pada perut kemudian ikat perut seperti perempuan yang baru lepas bersalin (bengkung) Jika tidak mahu bengkung, lumurkan atau sapu dekat perut sahaja, amalkan setiap malam.
(2) Asam jawa dan garam dibancuh dengan segelas air panas. Embunkan semalaman. Esok paginya minum air tersebut sebelum membasuh muka atau membuang air kecil. Mengelak perut buncit Sekiranya anda makan nasi, jangan disulami dengan air. Minum air setelah selesai makan Sebaik-baiknya minum 1/2 jam - 3 jam kemudiannya. Petua ini dapat mengelakkan perut buncit.

Mengekalkan Kecantikan
Kalau mahukan wajah sentiasa cantik amalkan surah Yusuf setiap malam. Di samping itu, untuk mengekalkan kecantikan, tadah air embun malam Jumaat dan sapukan ke wajah, dibuat air mandi ataupun minuman.
Menghasilkan Kulit Cantik
Amalkan meminum air campuran pucuk pegaga dan lobak merah yg telah dihancurkan .

Mengatasi Senggugut
Senggugut memang perkara biasa yang dialami oleh wanita . Namun terdapat cara yang senang untuk mengatasi senggugut . Petua ini saya amalkan dan kesannya memang menakjubkan berkat izin Allah .
1) Campurkan halia yang telah ditumbuk dengan serbuk lada hitam . Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan . Makan dalam 1 @ 2 minggu sebelum haid . Cara nak telan tu tak kisahlah macam mana pun . Tapi saya gunakan kapsul kosong lebih kurang 2 biji sekali makan .Tapi kenalah cepat menelannya sebelum ia lembik . Sekali makan anda tidak akan dapat senggugut selama 3 bulan berturut-turut . Ini adalah pengalaman saya.
2) Setelah saya berada di kampus amat susah bagi saya nak amalkan petua tersebut , tapi saya amalkan minum air suam . Kesannya tanpa sedari dah lama saya tak dapat senggugut.

Menegangkan Kulit Muka Dan Menghilang Jerawat
Rebus segenggam biji kani (manjakani atau kani boleh dibeli di kedai2 India) di dalam periuk tanah sehingga menggelegak dan pekat. Apabila suam, sapukan pada wajah atau bahagian kulit yg anda inginkan. Tunggu sehingga kering dan cuci sehingga bersih. Amalkan setiap hari. InsyaAllah kulit tegang jerawat tiada.

Menyegarkan Mata Gatal dan Letih
Ambil beberapa helai daun sireh muda. Kemudian, cuci bersih. Ramas-ramaskan ia dan masukkan ke dalam air suam. Selepas itu, tapis airnya. Selanjutnya rendamkan mata sambil kerdipkan berulang kali. Lakukan selalu dan hasilnya anda akan merasai perubahannya.

Menyegarkan Mata
Ambil timun yg telah dihiris Lekapkan pada kelopak mata Pejamkan mata utk berapa ketika. Anda akan berasa kesegarannya selepas itu. Menaikkan Seri Muka Basuhkan muka anda dengan menggunakan air basuhan beras yang ke tiga. Bilas dengan air bersih setelah sepuluh minit. Merawat Panau Ambil sepotong halia, tumbuk lumat dan tempelkan pada tempat berpanau. InsyaAllah, anda akan melihat hasilnya.

Mengelak Rambut Gugur
Ambil beberapa helai daun bunga raya dan lidah buaya. Basuh hingga bersih dan kisarkan hingga hancur. Perap ramuan di atas kepala selama sejam. Lakukan 2 kali seminggu. Insyaallah anda akan memperolehi rambut lebat, hitam dan berkilat semulajadi.

Mengurangkan Air Pada Faraj
Tumbuk hingga halus pucuk dan buah manjakani dan hati pinang muda. Gaulkan dengan minyak minyak bijan dan kemudian kukuskan. Ramuan tersebut hendaklah dimakan ketika tengah malam

Sihat Tubuh Badan
Setelah solat Subuh, lakukan senaman ringan. Hirup udara segar di luar dan jalan tanpa memakai kasut (Mandi embun).Geselkan kaki di atas rumput yg masih berembun .

Melangsingkan Tubuh
Dua biji lobak merah dan sebiji timun diparut dan diperah airnya. Campur dgn sebiji air limau nipis dan bancuh hingga sebati. Minum dua kali sehari. Amalkan sehingga mencapai berat badan ideal

Menghilangkan Parut di Kulit
Tumbuk kulit kayu manis sehingga lumat. Campurkan serbuk ini dengan sedikit air. Bancuhkan bersama dengan bedak sejuk. Setelah sebati, sapu rata di bahagian berparut. Lakukan sekerap yg mungkin. Lama-kelamaan, parut akan beransur hilang. Petua ini juga sesuai untuk menghilangkan bintik-bintik hitam dan jerawat di wajah.

Mengelak Keguguran Rambut
Ambil lemak ayam dan masak sehingga menjadi minyak. Sapukan ke kulit kepala seeloknya pada waktu malam. amalan ini juga dapat mencegah kelemumur.

Menghilangkan Bau Ketiak
Amalkan semasa mandi, gosok ketiak di atas kepala lutut. Selain itu, setiap kali lepas mandi, sapu dengan belakang tapak tangan pada bahagian bawah ketiak.

Menghilangkan Kelemumur Perahkan air limau purut/ nipis di atas kulit kepala Lumurkan rata-rata dan biarkan beberapa jam Utk hasil yg baik, biarkan rambut anda diperapkan dgn tuala. Basuh dgn air suam. Selain itu, petua ini juga berguna utk mengurangkan pening kepala.

Rambut Gugur
Rendamkan kacang hijau semalaman. Tapis dan gunakan airnya bagi disapu atas kulit kepala sambil dipicit perlahan2. Amalkan selalu hingga rambut baru kelihatan tumbuh. Di samping itu, elakkan mengikat rambut dgn getah.

Menghilang Sakit Kepala
Ambil daun lemuni (batang yg lembut sahaja) lebih kurang sekilogram. Masukkan ke dalam sarung bantal dan tidurlah menggunakan bantal tadi. Amalkan 2-3 hari dan insyaAllah anda akan berasa segar dan ringan kepala.

Menghilang Ketumbit Mata
Gesel 2 batang sudu. Sapukan bahagian yg digesel di tempat ditumbuhi ketumbit Lakukan sekali sehari sehingga ketumbit hilang.

Menurunkan Berat Badan
(1) Ambil 3 sudu besar serbuk teh cina dan rendam dalam air. Tapis dan campurkan dengan air perahan limau nipis. Amalkan selalu meminumnya 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur. Menurunkan Berat Badan
(2) Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari. Perah airnya ke dalam gelas yg berisi air sejuk. Masukkan ke dalam peti ais. Amalkan minum selepas makan tengahari atau selepas makan malam.
Mengatasi Tumit Pecah
Gosokkan tumit kaki dengan menggunakan belimbing buluh. Kemudian berus tumit kaki dengan berus lembut. Amalkan sebelum mandi.

Awet Muda
(1) Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari yg baik iaitu Isnin, Khamis dan Jumaat. Selain itu, amalkan menanam kuku/rambut yang dipotong atau gugur.
(2) Sejurus bangun pagi, sebelum mandi dan gosok gigi, amalkan petua ini. Urutkan wajah anda dgn air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat nabi 3 kali. Amalkan setiap hari urutan ini.

Mudah Bangun Pagi
Sebelum tidur, tepuk bantal tiga kali sambil berselawat ke atas Nabi s. a. w. Niat dalam hati utk bangun pagi Insya-Allah, esok terjaga dengan sendirinya.

Menghilangkan Jerawat
Campur bedak sejuk dan asam jawa. Selawat pada Nabi 3 kali. Sapukan di muka dan di tempat jerawat Insyaallah, jerawat akan beransur hilang.
Meluruskan Rambut Kerinting
Perah sebiji kelapa dan ambil patinya sahaja Campurkan dgn air limau nipis. Simpan santan pekat ini di dalam peti ais sehingga atasnya menyerupai krim. Gunakan krim ini utk disapukan pada kulit kepala dan rambut keseluruhannya. Tutup kepala dgn tuala sehingga 1 jam barulah dibilas dgn bersih. Lakukan 3 kali seminggu. Anda akan dapati rambut kerinting akan lurus sedikit demi sedikit.

Menghaluskan Kulit Muka
(1) Bancuh sedikit asam jawa bersama air dan sesudu tepong ubi. kacau sehingga ia menjadi larutan pekat. Pupurkan kepada muka yang telah dibersihkan. Biarkan ia mengering lebih kurang limabelas minit. Selepas itu barulah dibilas.

Memerahkan Bibir
Sapukan madu asli pada bibir tiap2 malam sebelum masuk tidur. Amalkan selalu. Insyaallah bibir anda akan merah seperti memakai gincu.

Memutih dan Mengilatkan Gigi
Ambil beberapa helai daun kelapa kering. Bakar hingga jadi abu. Gosokkan gigi anda dengan abu daun kelapa tersebut. Lakukan berulang kali dan insyaallah gigi anda putih berkilat.

Tegangkan Payudara
Amalkan meminum air kanji (air didih nasi)sebelum tidur malam. Insyaallah mujarab.

Menghaluskan Kulit Muka
(2) Didihkan susu segar atau pun susu tepong bercampur air. Biarkan ia sejuk. Lalu disapukan kepada muka. Biarkan kering lalu dibasuh dengan air bersih. Hilangkan Pecah-pecah Di Tumit Beberapa keping asam gelugur dimasukkan ke dalam baldi yg berisi air suam. Rendamkan kaki anda selama 1/2 jam. Lakukan setiap hari hingga tumit sembuh semula.
Mengembalikan Seri Muka Selepas Bersalin
Rebus beberapa tangkai daun inai dan minum airnya tiga kali seminggu. Seeloknya pada waktu pagi dan malam. Menguatkan Gigi Selepas membuang air besar, anda berdiri seketika. Kemudian, duduk bertinggung sambil dua tapak tangan mengetuk urat paha tiga kali .Semasa mengetuk paha dengan dua tapak tangan, cengkam gigi sekuat tenaga. Selepas itu, kumur air di mulut hembuskan pada dua tapak tangan ke arah muka.
Menghilangkan Bau Mulut
Tumbuk lumat sepuluh kuntum bunga cengkeh dan tiga ulas bawang putih. Kemudian gosokkan kepada gigi dan berkumur hingga bersih. Lakukannya tiga hari sekali.

Menghilangkan Lebam Mata
Teh uncang yg telah digunakan jangan buang. Lekap pada mata dan biarkan semalaman. Lakukan 3 kali seminggu ketika hendak masuk tidur. Menghapuskan Urat Timbul Di Kaki Sewaktu Mengandung Belah beberapa ulas bawang putih lalu ditenyeh kepada urat yang mula timbul. Amalkan selalu.

Mengelak Santau
Untuk mengelakkan santau melalui makanan, pastikan sebelum menjamah makanan ,rasa lelangit kita dengan lidah. Kalau lelangit tu terasa kesat tanpa rasa geli, jangan makan makanan/minuman atau pun tutup kedua-dua belah telinga kalau tak dengar bunyi berdengung, berhati-hatilah dgn keadaan sekeliling. Untuk mengelakkan santau melaui angin, jangan amalkan tidur bertentangan dengan pintu.

Meminimakan Gangguan Semasa Tidur
Biasakan bangun awal pada waktu pagi kerana boleh menyebabkan seseorang itu cepat merasa mengantuk pada waktu malam. Lakukan senaman kerana ia menjadikan seseorang itu cepat letih dan mengantuk. Hilangkan segala masalah dengan mempraktikkan hobi anda seperti membaca, bermain atau berjenaka dengan anak dan isteri. Ingatlah Allah sebelum tidur dan bertawakal kepadaNya setelah kita yakin dengan segala kerja di siang hari itu adalah ibadat.

Menghilangkan Sakit Kepala
Ambil sebiji bawang putih, hiris nipis dan tampal pada kiri dan kanan pelipis. Bawang tadi akan menyedut bisa pada kepala tadi dan biarkan semalaman. Hirisan bawang tadi akan tanggal sendiri apabila mengering dan sakit akan beransur hilang. Pelipis akan berwarna merah kehitaman tetapi akan mengelupas dalam sehari dua.

credit to : www.syok.org

***cbe r try k..ahhaha

Isnin, 1 Mac 2010

Gol Owen, Rooney lebur impian Aston Villa raih gelaran utama sejak 1996

LONDON: Bintang England, Wayne Rooney membantu Manchester United gah menjulang mahkota kejuaraan Piala Liga selepas tandukan tajamnya pada lewat babak kedua mengesahkan kemenangan 2-1 ke atas Aston Villa dalam perlawanan akhir, awal pagi tadi.

Bagi Villa ia satu lagi detik hampa apabila hadir mahu memburu gelaran utama sejak 1996 - kebetulan apabila mereka menjuarai kejohanan ini 14 tahun lalu. Apapun, Villa membuat kejutan apabila mendahului seawal minit ke-5 menerusi sepakan penalti disempurnakan James Milner.

Tersentak, United bangkit mengemaskan permainan dan selang enam minit kemudian usaha gigih sepasukan membutirkan hasil apabila Michael Owen tampil menyamakan kedudukan.

Selepas rehat, permainan kembali seimbang dan Villa turut mengancam mencari gol pendahuluan, cuma penyudahan kedua-dua pihak menggagalkan usaha mencari gol tambahan.

Namun, Rooney membuat United kembali ceria apabila penyerang England itu menanduk masuk gol minit ke-74 buat meneruskan kepakarannya menggunakan kepala mendapatkan gol untuk pasukan. - credit to bharian.com.my