Khamis, 12 Mei 2011

::: Jom Belajar Cakap Jawa :::

Assalamualaikum & salam hormat..

so tengok tajuk mesti korang dah tau jawa tu apa kan??mesti ada antara korang yang pandai cakap jawa..hihi...walaupun aku berketurunan jawa tapi x ada lah hebat sangat nak cakap bahasa jawa...setakat mengutuk orang tu pandai lah..hahahha...jom kita belajar beberapa bahasa jawa yang biasa...

Anggota badan...

muka = raie
hidung = irung
mata = moto
mulut = cangkem
lidah = ilat
gigi = untu
telinga = kuping
leher = gulu
bahu = pundak
perut = weteng
pusat = udel
kaki = sikil
lutut = dengkul

Ngelakoni panganan ombenan: kelakuan makan, minum...

mangan = makan
madang = makan nasi
medang = sarapan
medang sore = minum petang
macit = minum malam
nyicipi = merasa makanan dengan kadar sedikit
mbadok = makan gelojoh/menterkedarah
milmilan = makan makanan ringan macam keropok/kerepek
ngombey = minum
ngeteh = minum teh kat warung
seripit-seripit = minum sopan/air tu panas sangat


pangkat dalam keluarga....

lanang = lelaki
wedok = wanita
pak/romo = bapa
mak/embok = mak
embah lanang/yai = datuk
embah wedok/nyai = nenek
embah buyut = moyang
paman/pak de / lek lanang = pakcik
bibik/embok de/lek wedok = makcik
kakang = abang
embak ayu = kakak
adik/diaji = adik
adik ragil = adik bongsu
adik sapian = adik kedua bongsu
anak keluwong = anak yang kematian abang/kakak diatasnya dan
kematian adik dibawahnya.
anak = anak
cucu = putu
cicit = putu buyut
oneng-oneng = uget-uget
anak saudara = keponakan/ponak'an
anak tiri = anak kuwalon
adik-beradik = tunggal
suami/isteri = bojo
kawan = konco/bator/batir
jiran = tangga/tonggo
jiran bersaudara = tonggo dulor

cukup lah nie dulu...nanti ada masa aku post lagi..hihihi

p/s: final exam menjelma...study x jugak..

33 ulasan:

Anisa Hang Tuah berkata...

yeayyy

im proud ti be javanese!

hans berkata...

susah juga menyebutnya
hehehe

Review Filem Kongsi

ZWAN SABRI berkata...

aiseyh, payah jugak nak blajaq bahasa jawa nii.. HUHU

MySuaraBlog: Jangan Hina Mereka!

fiezah91 berkata...

hahaha! bagus2.. nasib betul tu.kalau tak aku saman ko sebab tak betul..kehkehkeh :P

Along Tapa berkata...

hoh...las sekalik ko nunjuk gak ko wong jowo ek...

tuh kolo orang lidah dah kebabal, maunya menjajor lidah nak nyebut tu ngok...

Gorengbaek - Falsafah Along pasal kawen

Hangit Habis dah - Along...ko tak takut ke??

Kerat Senget - My Own Path

iwan_dextrous berkata...

:::anisa hang tuah:::

me 2.hhihihihi

iwan_dextrous berkata...

:::fiezah91:::

eceh..nk mengajar kita lak.hahah

iwan_dextrous berkata...

:::zwan sabri:::

mmg susah bro..pasal bunyi dengan ejaan len..hahah

iwan_dextrous berkata...

:::hanis narnia:::

bese ler tu..bahasa ap pun law bukan bahasa ibunda mmg susah..

iwan_dextrous berkata...

:::along tapa:::

aku ad ngaku ke aku org jawa..hahha

~SYAZ~ berkata...

hehehe..
teringat kat member syaz..
kalau gaduh ngan dia mesti dia ckp jawa..
sudah nye syaz yg terdiam sebab tak tau nak balas apa sebab bahasa jawa pon tak reti pastu apa dia ckp pon sepatah tak faham..
keh3..

Izan Ishak berkata...

kak izan org jawa!

bangga jap n senyum2 bila tak ingat sesetengah perkataan...hehe

iwan_dextrous berkata...

:::syaz:::

hihihi..tu lah untungnya law tau byk bahasa....

iwan_dextrous berkata...

:::izan ishak:::

hihihi..same je kak sy nie..hhihi

Cik Rimau berkata...

huk3.. penah dgr mangan je kot.. n kire 1-10 dlam bahasa jawa.. lain xtau.. haha.. cik rimau ade kwn jawa.. tp dorg pun xreti nak cakap.. hik3..

iwan_dextrous berkata...

:::cik rimau:::

ce kira ce kira..hahhaa

Afzainizam berkata...

//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
bila blog kena block timbul

diy bumbung kereta karat

~~~~~@@@~~~~~~
Selamat Hari Guru
~~~~~@@@~~~~~~
Wahai guru yang dikasihi,
Engkaulah pelita diri ini,
Menerangi hati nurani,
Moga dirimu dirahmati
~~~~~~~~~~~
Ya Allah peliharalah guruku,
Agar dipimpin terus hambaMu,
Agar terhindar dari Neraka,
Moga dibukakan pintu Syurga
~~~~~~~~~~~
Tak terbalas jasamu
Berkorban jiwa raga
Mendidik anak bangsa
Jadi insan berguna
~~~~~~~~~~~
Keikhlasan di hati
Hulur bakti dan budi
Kau penyambung warisan
Ilmu cahaya hati
~~~~~~~~~~~
Ampunkanlah wahai guruku,
Kesilapan anak-anakmu,
Ku serahkan jiwa ragaku,
Agar terdidik nafsu liarku
~~~~~~~~~~~
Dengan izin Allahu Rabbi,
Engkaulah guru yang sejati,
Engkau bersabar mendidik kami,
Moga dirimu diberkati
~~~~~~~~~~~

Afzainizam berkata...

//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
bila blog kena block timbul

diy bumbung kereta karat

ora opo, alon2 asal kelakon. Nang kene akeh kok anak2 jowo seng iso diajak ngomong. Sitik2 pun dadilah. asal eleng asale. Paham dak opo seng aku arep sampaikan ki?

Riko nek golek kancan,,golek seng pndey ngomong jowo.....
Nek ora phm kenek dtakon...

nek golek bojho, golek wong jowo. otomatis iso ngomong hehehe

dah anak jawo ye kepingin ckp jawa dah tak iso nak ckp mcm ne.

iwan_dextrous berkata...

:::afzainizam:::

aku phm tpi aku x reti nk ckp sgt..ahhaha

bighagenjo berkata...

apesal tang bahu tu bunyi dia macam lucah je.

iwan_dextrous berkata...

:::bighagenjo::

hahaha..law sebut betul2 x lucah.haha

Woofer Storm berkata...

jom ckap thai bro..nak ? tak pun bahasa tamil pun layan je..heheee

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy repair dan spray helmet lama

kabare kabeh ,,, ????sehat opo orah .... wes sarap urong ... ???

speaking x reti tp phm sitik2 aje... mak saya wong jowo... saya ni kira mix la... bapak plak Melayu Bugis... kira boleh join ye...

iwan_dextrous berkata...

:::woofer storm:::

hahaahah...pape je r..

:::afzainizam:::

same r aku..

De Mois berkata...

Waduh2 iwan..pokoknya harus ditebang. Kah3


Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

iwan_dextrous berkata...

:::de mois:::

hahaha..ap tu..

cyda lala ~ berkata...

eyh nak jadik cikgu jawa pulak eh ?
kalau camtu kena wish selamat hari guru lahh kat iwan .
HAHA :p

iwan_dextrous berkata...

::cyda lala:

welcome ank murid ku.hahahah

Afzainizam berkata...

kabare sedulor2 ku,lujeng opo orak..
susah senang yg kita rasakan..
Aku wong jowo tapi wis sue ora tau mulih neng jowo.

Biar puN Kita LahiR di Amerika,Jepon,AustraLia,Jerman mau puN di Hutan, Entah dimaNaLah...Lahirmu.!!!
Kita ANak JAWA,Tetap Anak JAWA ,GAk Ada yaNg Bisa MeruBah KOdrat Kita uNtuk meNjadi Anak JAWA. KareNa OraNg jawa iTu HEBAT DaLam Arti Di seLuRuh duNia Pasti Ada Orang JAWA

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy spray bumper dan grip handle pintu

iwan_dextrous berkata...

yah..betul2.hihi

YOUsoF berkata...

Aku jugak javanese Wan!! tapi boleh tahan banyak jugak aku jarang dengar hehhe...

iwan_dextrous berkata...

:::yousuf:::

aku pun...phm je..cakap x reti pun

Razis berkata...

kabare wak?
yok ngeteh...