Isnin, 13 Jun 2011

::: Anda ditahan Polis?? :::


Assalamualaikum & Salam Hormat...

Sebentar tadi aku dapat berita dari kawan aku punya kawan yang kawan aku kena tahan polis...so sekarang dia ada kat balai polis...^_^...tapi korang jangan ingat dia penjenayah..cuma dia jadi saksi kejadian jer..^_^..

so memandangkan rasanya ramai yang x ada pengalaman ditahan polis, jadi tadi aku geledah2 kat internet..terjumpa satu artikel nie...mungkin nampak macam panjang, tapi boleh jadi panduan utk korang...malang x berbau..hihi..dan jangan sampai tertipu nnt...^_^

------------------------------------------------------------------------------------

10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sekiranya Anda Ditahan Polis.

1. BAGAIMANA MENDEFINASIKAN ISTILAH ‘DITAHAN’? HANYA APABILA …

a. Polis berkata kepada anda, “Anda ditahan”
b. Polis menggari tangan anda
c. Anda dilarang dari meninggalkan sesebuah bilik, kawasan atau sebagainya oleh pihak polis

2. BAGAIMANA SEKIRANYA ANDA DITAHAN OLEH PIHAK POLIS (semasa berjalan, memandu pulang dsb.)

a. Anda mungkin akan disoal. HANYA berikan butir-butiran diri anda seperti nama, nombor kad pengenalan, alamat. Anda juga mungkin akan diminta menunjukkan kad pengenalan diri anda.
b. Anda tidak perlu menjawap lain-lain soalan.
c. Biasakan bertanya pengenalan diri polis yang berkenaan. Sentiasa catatkan nama dan nombor kad pengenalan mereka.
d. Catatkan nombor kenderaan ronda mereka

3. JIKA ANDA DITANYA LAIN-LAIN SOALAN

a. Tanya kepada polis berkenaan, “Adakah saya ditahan?”
b. Sekiranya mereka berkata “Ya”, jangan menjawap apa-apa lagi soalan yang diajukan kepada anda. Adalah menjadi hak anda untuk menjawap apabila berada di mahkamah sahaja.
c. Sekiranya mereka berkata “Tidak”, anda boleh beredar pada bila-bila masa sahaja.

4. JIKA ANDA DITAHAN
a. Beritahu orang-orang yang berhampiran dengan anda.
b. Sekiranya anda mempunyai telefon bimbit, telefon rakan, keluarga atau peguam anda. Sekiranya anda ditahan di kawasan diantara Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Dataran Merdeka, besar kemungkinan anda akan dibawa ke balai polis Dang Wangi (Stadium) dan balai polis Campbell. Minta kawan anda, keluarga atau peguam anda pergi ke balai polis Dang Wangi dahulu untuk mengesahkan penangkapan anda dan dimana anda berada.
c. Catatkan / ingatkan waktu anda ditahan

5. KETIKA DITAHAN, PIHAK POLIS MESTI MEMBERITAHU ANDA

a. Mengapa anda ditahan

6. SELEPAS DITAHAN

a. Pihak polis hanya boleh menahan anda didalam lokap selama 24 jam sahaja, tidak kira samada pada hari cuti am atau pada hujung minggu. Ini adalah hak PERLEMBAGAAN anda. Selepas tempoh masa 24 jam berakhir, pihak polis mesti membawa anda ke hadapan majistret untuk direman (dimana anda mesti tinggal di lokap polis bagi ‘membantu’ siasatan mereka). Jika tidak, anda akan dilepaskan samada atas jaminan (jamin mulut) atau akan didakwa di mahkamah. Sebaik sahaja didakwa, anda perlukan penjamin dan wang jaminan kecuali ianya bukan dakwaan yang berjamin
b. Anda tidak boleh membawa sebarangan barang-barang ke lokap kecuali pakaian yang sedang anda pakai ketika itu. Apabila pihak polis mengambil barang-barang anda, anda mesti menurunkan tandatangan untuknya. Sekiranya anda mempunyai wang atau kad bank / kredit, pastikan anda mengira duit anda dan pastikan polis tersebut mencatatkan jumlah yang anda ada, dan apa kad bank / kredit yang anda miliki.
c. Anda mungkin diminta memberi kenyataan 113 (kenyataan peringatan). Pegawai polis yang mengambil kenyataan tersebut mestilah membacakan hak-hak anda

7. SOAL SIASAT POLIS

a. Berhati-hatilah semasa menjawap soalan-soalan yang diajukan oleh pihak polis. Ia mungkin dalam bentuk soalan-soalan mesra yang biasa seperti cuaca, keluarga anda dsb. untuk menenangkan anda. fikir berulang kali sebelum menjawap kerana ia boleh digunakan untuk menentang anda semasa dimahkamah nanti. Ingat, kerja polis ialah memastikan mereka mempunyai cukup bukti untuk mendakwa anda, dan bukannya untuk mempunyai perbualan yang mesra.
b. Sekiranya pihak polis meminta anda memberikan kenyataan 113, anda mesti memberikan butir-butiran anda seperti nama anda, nombor kad pengenalan dsb. dan pastikan anda tahu nama pegawai polis tersebut. Jika terdapat lain-lain soalan, kami BETUL-BETUL nasihatkan anda supaya tidak menjawapnya sehingga hari perbicaraan anda dimahkamah, dan ketika bersama-sama dengan peguam anda. Itu adalah hak anda! Apa sahaja yang anda kata, boleh digunakan untuk menentang anda ataupun rakan-rakan anda. Anda boleh menjawap semua soalan-soalan lain tersebut seperti ini:
S: adakah anda berada di Dataran petang tadi?J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamahS: bagaimana anda datang ke Dataran petang tadi?J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamahS: adakah ibu anda menyediakan bekalan sebelum anda keluar?J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah
c. Sekiranya pegawai polis yang mengambil kenyataan anda mengancam anda secara percakapan mahupun kelakuan, anda mestilah berhenti dari memberikan kenyataan anda dengan segera. Bertenang dan beritahunya “Saya tidak boleh meneruskan kenyataan saya kerana awak telah mengancam keselamatan saya. Saya mahu ini dicatatkan kedalam kenyataan saya.” Sekiranya pegawai polis itu tidak mencatatkan bantahan anda tersebut, tunggu sehingga ke akhir kenyataan anda. Tetapi sekiranya pegawai polis tersebut masih terus mengancam anda, tinggalkan bilik tersebut dan beritahu pegawai polis yang lain dan minta ‘perlindungan’ mereka.
d. Apabila anda telah habis menjawap soalan, pegawai polis akan membenarkan anda membaca kenyataan anda tersebut. Dia akan bertanya samada anda mempunyai apa-apa yang ingin ditambah, ditukar atau dipadamkan. Inilah masanya anda membetulkan apa-apa kesilapan atau atau menambah lain-lain komen didalam kenyataan itu. Contohnya, jika anda telah diancam sewaktu soal siasat atau diserang semasa penahanan anda dsb. ini adalah satu lagi peluang untuk anda menyatakannya. Pegawai polis berkenaan mesti menaip semua itu. Anda akan diminta untuk menandatangani kenyataan anda tersebut. Baca semula dengan teliti dan tandatangan sedekat yang boleh dibawah perenggan yang terakhir, supaya tiada siapa yang boleh menokoktambahnya lagi.

8. SEKIRANYA ANDA DIBAWA KE DEPAN MAJISTRET (Untuk Direman)

a. Sekiranya anda tidak mempunyai peguam, anda mesti meminta wakil peguam. Pusat Bantuan Guaman ada menempatkan peguam-peguamnya dimahkamah bagi tujuan ini.
b. Beritahu majistret sekiranya anda ada mempunyai apa-apa rungutan seperti sekiranya anda di pukul, diancam; sekiranya anda sakit, perlukan rawatan perubatan dsb.

9. SEKIRANYA ANDA DIBAWA KE DEPAN MAJISTRET (Untuk Dakwaan)

a. Sekali lagi, anda mesti meminta wakil peguam
b. Pastikan anda mempunyai seseorang untuk menjamin anda keluar. Sekiranya anda tidak dapat menghubungi keluarga atau rakan anda, minta kebenaran dari majistret untuk membantu anda menghubungi keluarga anda. Jika tidak, anda boleh meminta bantuan peguam anda. Keluarga anda akan perlu membawa duit untuk menjamin anda keluar, yang mana mestilah dalam bentuk pembukaan akaun di bank yang terletak paling dekat dengan mahkamah tersebut. Tanya peguam anda atau majistret dimanakah letaknya bank tersebut. Tidak ada bentuk bayaran lain seperti bayaran tunai atau cek yang akan diterima oleh mahkamah.

10. SEKIRANYA ANDA DIPUKUL SEMASA DALAM TAHANAN

a. Selepas anda dibebaskan atas jaminan, pastikan anda pergi ke mana-mana klinik kerajaan atau hospital untuk menjalani pemeriksaan kesihatan. Pastikan anda tahu nama doktor yang bertugas dan nombor rujukan laporan kesihatan anda supaya ia boleh digunakan dimahkamah kemudian.
b. Sekiranya anda masih dalam reman, pastikan anda memberitahu majistret yang berkenaan bahawa anda perlu pergi ke hospital atau ke klinik.

----------------------------------------------------------------------------------------

p/s: siapa nak join aku tengok maharaja lawak minggu nie kat jb?????

21 ulasan:

ijam ismail berkata...

huhuhu...
nice entry!

come vst my blog

syrupmasin berkata...

cuak kot kene tahan polis..penah kene tahan tepi jalan2 je lah..haha

Afiq Ryunosuke berkata...

^.^ aku hari2 kene tahan polis~~
kene tahan dgn bapak aku~~
hahahahha~~

iwan_dextrous berkata...

:::ijam ismail:::

orait bro..^_^

iwan_dextrous berkata...

:::syrup masin:::

bukan susah pun nk kena tahan.ihihih

iwan_dextrous berkata...

:::afiq:::

sejak bila nie??hahahha

berita sengsasi berkata...

kena tahan jea..baik diam dari berkata-kata!! nnti tkut kena dakwa mengeluarkan kata2 kesat pada pegawai kerajaan plok!!

iwan_dextrous berkata...

:::berita sengsasi:::

hhihi...ntah ler...hak manusia pun dh x terbatas

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
اسلام عليكم

http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
Sejarah mitsubishi lancer dan enjin mivec

uihhhhh aku masa remaja dulu pun pernah kena tahan tapi tak masuk lokap pasal bawak motor orang roadtax dia dah mati... so aku yang tak salah pun kena tahan sekali... pasal tunggu owner datang bawak geran motor.... cuwak beb

Hans berkata...

xpenah kena tahan lagi
alhamdulillah
hohohoh
maharaja lawak?
aku nak ikut
tapi jauh
:-)

Header Baru Blog Hans....Comel Tak?

iwan_dextrous berkata...

:::afzainizam:::

ala, kadang2 polis bukan buat ap pun..kita je yg rase takut sgt...

iwan_dextrous berkata...

:::hans:::

hihhi..tpi x tau lg ler dpt amek tiket ke x

Hans berkata...

ko kena cepat la..kalau tak terlepas
hahaha

Penangan Superstar Rajnikanth Pada Pekerja - Pekerja Di India

ShafiqIzwan berkata...

kau ada buat masalah apa nie iwan. HAHAHAHAHA!

iwan_dextrous berkata...

:::hans:::

mmg kne cepat...law rmi sgt tgokkt umh je lah..hihihi

iwan_dextrous berkata...

:::shafiqizwan::

ak plak kene

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
اسلام عليكم

http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
kembara mahkota johor 2011 daulat tuanku

kalau kena tahan... tahan tak tahan lah kena soal siasat ngan polis..... kalau ngaku mesti punya polis ambil keterangan pasal kita ngaku... mengaku kerana terpaksa

sissyira berkata...

salam


lewat singgah sini,,,,..

x pernah di tahan polis,,,heheh


ganu menang dah tu.

YOUsoF berkata...

Aku pernah kena kejar polis masa balik tuisyen f3 duluuu. Kitorang terpaksa masuk jalankebun. Nasib baik aku lepas. kawan aku sorang kantoi masuk parit, sorang lagi kena tahan jauh sikit hahah. 'seronok' habis kalau ingat pengalaman tu.. ;D

iwan_dextrous berkata...

::afzainizam:::

hihih...benar tu...

:::sissyira:::

ye loh....

:::yousuf:::

budak nakal rupanya ko nie.hahaha

~syue~ berkata...

takotla kalo kna tahan.. huhu