Jumaat, 11 Mac 2011

::: Filem Hikayat Merong Mahawangsa :::

Asalamualaikum & salam hormat...

dh lame betul aku x update blog nie...dh berabuk dh nie..hahhaah...

orait..kali nie aku story pasal movie yang aku tengok petang tadi dengan housemate aku...pada awalnya kitaorang x plan pun nak tengok cerita melayu..pasal paham2 je lah kan..nak2 cerita epik nie..hihih.tapi akhirnya filem Hikayat Merong Mahawangsa nie dah berjaya mengubah persepsi kitaorang..seriously aku rasa filem arahan KRU kali ni memang terbaek...big clap untuk semua yang terlibat dalam filem nie...

ramai yang x nak belajar sejarah..tapi rasanya x salah belajar sejarah melalui filem kan..hihihi

korang ingat senang ke aku nak puji cerita melayu..hahaha..papepun cerita upin ipin best..ahhaha

Tajuk Filem:
Hikayat Merong Mahawangsa

Pengarah:
Yusry Abd Halim

Penerbit:
KRU Studios Sdn. Bhd

Dipawagam:
10 Mac 2011

Pelakon Hikayat Merong Mahawangsa:
Stephen Rahman Hughes
Dato’ Haji Rahim Razali
Ummi Nazeera
Khir Rahman
Jehan Miskin
Nellie Ng
Umie Aida
Acong
Maya KarinMano Maniam

Sinopsis

Filem yang berkisarkan pengembaraan Merong Mahawangsa (berketurunan Alexander The Great) yang menjadi pengawal kepada Putera Empayar Rom yang ingin ke Asia Tenggara bagi mengahwini Puteri Dinasti Han. Perkahwinan diantara Putera Rom dan Puteri dari negara China ini adalah mahu menyatukan kedua–dua empayar dan perkahwinan mereka dilakukan di tanah yang tidak dijajah oleh mana–mana empayar (Natural Grounds) yang terletak diantara empayar barat dan timur.

Walaubagaimanapun, Armada Merong Mahawangsa telah diserang oleh Lanun dari negara Garuda (ia sebenarnya burung Garuda dalam Hikayat Merong Mahawangsa) dan Puteri tersebut telah diculik oleh lanun – lanun tersebut. Setelah berlaku serangan tersebut, bermulalah epik dimana Merong Mahawangsa cuba menyelamatkan puteri tersebut dan menyatukan empayar dari barat dan timur itu.


p/s: sebak aku tengok tsunami yang melanda jepun...apa2 pun kita kena sentiasa beringat...

20 ulasan:

Along Tapa berkata...

tahniah gak la kat KRU...selama ni aku tgk wayang, mesti aku sibuk tgk awek kat keliling..tapi tadi aku kosentret tgk cerita tu..

apa2 pun efek lepas habis cerita gak abis...aku ternampak watak KESUM lakonan Dato Rahim Razali betul2 ada kat depan wan lebau tadi...gila r...

Gorengbaek - Syor kepada kerajaan Malaysia

Hangit Habis dah - Dinding getah, spender basah, tunggul kayu

Kerat Senget - Cakap tak gune tembak tak kene..

iwan_dextrous berkata...

::along:::

hahhaa...nape aku x nmpk.hahah

ShafiqIzwan berkata...

kelakar dowh. cuba kau baca kat blog aku yang aku tulis review pasal cite ni. hahaha.

iwan_dextrous berkata...

::::shafiq izwan:::

hahaha..aku dh bce.

tengku ashran berkata...

hye,follow me back oke :)

Dinie Shuhaimi berkata...

aku harap cerite ni dpt balik modal.. mklum la bajet 8 juta!

echah mashuri berkata...

ak tunggu cd songlap jela.huuhuhu

iwan_dextrous berkata...

:::tengku ashran:::

orait bro..^_^

iwan_dextrous berkata...

:::dinie suhaimi:::

hihihi..hrap2 lah kan..

iwan_dextrous berkata...

:::echah mahsuri:::

ish3..ap nie..sokong r industri filem melayu..hahahahha

MASZ berkata...

confim best cta tok..kmk esok ngga cta tok eh..cant wait..ehehe

iwan_dextrous berkata...

:::masz:::

mmg bez..baek g tgok.hahaha

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
uihhhh dengar kata epik filem ini menelan kos yang besar tau.... tak tau lah kalau ianye dapat kutipan mengalahkan puteri gunung ledang punya movie.... kita tunggu ajerrr nanti

iwan_dextrous berkata...

:::afzainizam:::

ntah r..rasenya dpt kot.

sissyira berkata...

salam

kita mmg minat gila kat kru ni...ada ckp citer ni besh, ada y ckp sebaliknya..kita? kita tak tngok pun..hihi

iwan_dextrous berkata...

:::sissyira:::

pergi lah tgok utk tentukan sendiri..hiihihh

garfield88_aini berkata...

xpergi tgk g pun sal xde masa....

iwan_dextrous berkata...

:::garfield aini:::

iyeje x ad mase.hihi

Anyyss Shuhaimi berkata...

ske r cte die..cuma pelik..nape puteri 2 xckp cina dgn dayang die??

iwan_dextrous berkata...

:::anyss shuhaimi:::

hahah..tu r psl..dia tkut nnt org bosan lak.haha