Sabtu, 19 Mac 2011

::: Kemana Hilangnya Budi Bahasa?? :::

Asalamualaikum & salam hormat...

agak lama blog aku nie bersawang buat kali keberapa entah...hihihi...semuanya sebab kesibukan yang tak dapat dielakkan...dapat bukak blog pun semata-mata untuk tengok komen n shoutbox...

budi bahasa??
comel kan???!@#$%^&*

korang semua tau apa maksud dia kan...kadang2 bila difikirkan balik, rasa sedih sangat bila tengok gelagat n perangai anak muda zaman sekarang..(aku pun kira muda kan..hihih)...semakin hari makin luput keindahan anak melayu yang duk dibanggakan suatu masa dulu..

bukannya apa..aku tengok budak2 sekarang terutama budak sekolah dah hilang rasa nak hormat orang yang lagi tua..bahasa tu memang sekasar yang boleh dia nak lontarkan...jangan kata dengan orang lain, dengan mak bapak sendiri pun dah berani cakap !@#$%^&*...

mana silapnya agaknya??.. adakah ibubapa??kawan-kawan?? pihak kerajaan??..^_^

tapi pada aku benda nie boleh dibendung kalau kita sendiri yang nak betulkan masyarakat kita sendiri..jangan lah duk endah tak endah je dengan masyarakat sekeliling..

p/s: nie semua gara2 budak kecik yang duk kurang ajo dengan aku tadi...tak padan dengan kecik, dah lah buat salah..pastu x leh kena tegur...mmg nampak sangat lah family dia perangai macam mana kat umah.hahaha..malas nak cerita panjang lebar..buat sakit ati jer..

26 ulasan:

echah mashuri berkata...

budak2 mudah terprngaruh.dari tgk tv,tgk mak ayah,.tgk kwn ampailah tgk benda2 diskeliling dia,diaorang ikut.nak2 plak dpt mak abah yang tak kisah.lagilahh..budak2 skrg.kemain!

iwan_dextrous berkata...

::echah mahsuri:::

tu r pasal..law ank aku dah aku sekeyh je.hahaa

azira berkata...

family mane nk aja anak jadi kuang aja..
paling2 pon terikut member..
tak pon pengaroh tv,,
susah nk ckp la bende2 cmni..

ZWAN SABRI berkata...

tula pasai.. lani ringan jer mulut depa klaw sebut FUCK,SHIT,BASTARD and bla bla bla.. maybe sebab pengaruh luar kowt.. HUHU


MySuaraBlog: Jom Kesan Kehamilan Cara Orang Dulu2

iwan_dextrous berkata...

:::azira:::

tapi aku tgok mak bapak pun ckp same je mcm budak2..hurmm

iwan_dextrous berkata...

:::zwan sabri:::

ntah r..law nk ikut peredaran zaman..maknanya makin lama makin truk r jadiinya

sissyira berkata...

salam

tahu x pe, skrng ramai sudah yang tidak berbudi bahasa.

iwan_dextrous berkata...

:::sissyira:::

agknya mcm mane dgn masa depan anak2 kita nnt.hihi

syrupmasin berkata...

betol2..budak2 sekarang nih gile berani cakap yg bukan2 :)

mia.lia berkata...

ms prkhemahan thun nam
tgk je budak2 angkat jri tgh
pdahal daja dua n tiga tuuu

iwan_dextrous berkata...

:::syrupmasin:::

tu r kn..aku pun dulu x brani nk ckp bukan2,,

iwan_dextrous berkata...

:::mia.lia:::

pengaruh skrg kuat sgt r..

suri solehah berkata...

salam..memang susah mendidik anak zaman sekarang..kadang anak2 akak pun ..rasa grrrr..je..budi bahasa dah kurang sangat..cara cakap ngan kawan2.ngan kita sendiri..entahlah

tomato berkata...

tataw la nk salahkan sape.. kdg2 mak bapak didik elok, anak perangai cm harem plak.. kesimpulannya, jaga diri sendrik..hu

iwan_dextrous berkata...

:::suri solehah:::

ntah r kak...hihiii

iwan_dextrous berkata...

:::tomato:::

law budak tu akal pun x matang lg macam mane dorg nk jge diri.hihihi

JIJI YU berkata...

katenye tok guru aku..nak didik anak kecik.salu bawak die kemasjid..biopon die tak tau ape2 lagi..aku tgk menjadi tol le..sebab aku dah wat kat adik bongsu aku..

iwan_dextrous berkata...

:::jiji yu:::

elok gak tu kn...

Cik Rimau berkata...

cik rimau pon sllu je sakit hati dgn budak2 skola yg naik bas skali dgn cik rimau.. suke buat bsing.. kdg2 bnde2 yg xpatut ckp kuat2 pon, dorg bantai ckp kuat2.. menyanyi la... bukak lagu kat handphone kuat2.. xhormat langsung org lain.. ape nak jd ntah..

iwan_dextrous berkata...

:::cik rimau::

tu r kn..x dpt nk bygkan 10 tahun akan datang mcm mane

Cik Rimau berkata...

hurmm.. itu la.. risau tgok prngai budak2 skrg.. cik rimau pon mude jugak.. tp stkt ni, budak2 zaman cik rimau dulu, xde plak perangai mcm nie.. hope anak2 cik rimau nnt(kalau kawin la.. hehe) xde perngai cm tu.. :-)

iwan_dextrous berkata...

:::cik rimau:::

harap2 r kan..iwan pun muda lg.hihih

Cik Rimau berkata...

mude ke? mcm dah tua je.. ahhaha

iwan_dextrous berkata...

::::cik rimau:::

aishhh..belasan tahun lg.hahaha

Nufaha berkata...

biasa lah tuh...zaman dulu lain...zaman skrg lain...zmn skrg dah xder nilai sopan santun neh...bukan xder....kurang dah...

iwan_dextrous berkata...

:::nufaha:::

law dibiarkan makin lame akn hilang jugak