Isnin, 31 Januari 2011

::: Elakkan Insomnia :::

Asalamualaikum & salam hormat...


menurut apa yang aku paham, insomnia nie adalah masalah susah nak tidur, selalu berjaga di tengah malam dan tahap ketiduran yang rendah(hahah..perosak bahasa)...

kebanyakannya berlaku ke atas golongan dewasa dan hampir merebak sehingga 50%!!!

masalah insomnia nie menyebabkan seseorang tu tidak dapat memberi perhatian ketika bekerja, belajar dan bersukan...ada juga yang akhirnya mengalami tekanan mental dan akhirnya dimasukkan ke dalam hospital permai.hahahahha..

aku dah buat research dan nie adalah tips yang mungkin dapat membantu korang serba sedikit..

- tido dan bangun pada waktu yang sama...means jangan lambat tido or lambat bangun..^_^

- pastikan keadaan persekitaraan yang sesuai dengan jiwa kita...contoh bilik, lampu, radio, bunyi2, or katil/tilam...

- elakkan dari stress dan kurangkan berfikir sebab kalau otak kita bekerja maka kita akan susah nak tido...

- elakkan minum kopi, caffeine(betul ke eja?) or alkohol (ish3)...kalau nak minum pun seeloknya 3 jam sebelum masuk tido...

- elakkan tido waktu petang...

- bersenam 30 minit sehari atau 4 jam sebelum tido...

- main game PES 2011 (game bola kat pc)..hahahah...dgn dgr lagu ana raffali..^_^
kalau korg x caya tanya Along Tapa..hahahah

so korang as a blogger mesti ada masalah nie kan..macam mane cara korg pulak???

44 ulasan:

ZWAN SABRI berkata...

Insomnia?
Aku rasa aku dah hidap penyakit tu la..
btw, its okay..
malam2 cam best sket bwat keja..
HAHA

nelly berkata...

nelly rasa dah ada penyakit itu .

cik fara @ fanadz berkata...

hehe.kalau still student, ok la nak ada insomnia pn..tu pon kalau takde kelas pepagi.kalau kena bangun pagi,kenala paksa diri tido.huhu. try minum susu suam sebelum tido. :)

iwan_dextrous berkata...

:::zwan sabri:::

hihih..btul tu..tpi jgn dibawak smpi ke tua..bahaya...

iwan_dextrous berkata...

:::nelly:::

same r kita.hihhi

iwan_dextrous berkata...

:::cik fara:::

hihihi..betul tu..tpi x minat minum susu..hahaha

King Of Single berkata...

tahun lepas aku mgalami mnde ni....pas subuh kol 7 bru pejam mate...kelas kol 8...aku tibai dtg 8 stgah....tah laa...on9 1 hal...assignment lgi...sbb kol 8-11 mlam....duk lepak je ngn geng.



open tbla bagai...haih insaf da aku.thats y kali ni aku tido agak awal....dlm kelas cargass! kehkeh

iwan_dextrous berkata...

:::king of single:::

hahaha...btul tu..law kte cergas semua bnd kte leh wat..

Haziq Yaacob berkata...

terminate line internet..komfem tido awal..hahahaha

disebabkan internet la org skrg tido lambat..haha

nelly berkata...

haha .
tak ada ubat pulak yg tu .

iwan_dextrous berkata...

:::haziq yaccob:::

hihi..tpi law internet x ad rase idup x bermakna..hahahaha

iwan_dextrous berkata...

:::nelly:::

boleh aje...berangan byk2.hahaha

n u r k i m a berkata...

rs yer tido la plg senang...wahahaha~

iwan_dextrous berkata...

:::nurkima:::

hihihi..tgok org jgk r..ahhah

snf berkata...

perlunay tido perlunya tido.jauhi insomia..arrgghh,...hehehhe

iwan_dextrous berkata...

:::snf:::

tau takut..dh..g tdo.hahahha

shahjiehan berkata...

bahaya2...

dayah SnoW Heuka berkata...

jap2!! saya na tambah.. warna merah jambu also boleh mengurangkan penyakit niyh haha xD

New Entry "Kembar saya lain bapa ngn mak :O"

sissyira berkata...

salam pagi selasa =)

saya memang kena oenyakit ni sejak dari bayi lagi mak cakap..huhu...sampai sekarang belum baik2 lagi,,

iwan_dextrous berkata...

:::shahjiehan:::

ap yg bhaya tu?


:::dayah snow heuka:::

uit...yejenie..hihihih


:::sisyira:::

hihih...so elok g buat pembedahan..erkkk

fiezah91 berkata...

aku alami penyakit tu..rasanya semua dah ikut kecuali main game n dgr lagu ana raffali tu.. wakaka..tp tetap x dpt tido..

ANATI SOKI berkata...

insomnia? wakakak. kalau gitu.. ramai gak ar studnt yg kena imsonia. termauks anat.. hehehehe

Skeldeck Siddik berkata...

yg main game PES ngn dngr ana raffali 2 sngt berkesan...aq pon da terikut same..hahaha..........

aqish basir berkata...

nasib baik tak penh hhhhehhehee

iwan_dextrous berkata...

:::fiezah91:::

hahahah..x caye cube try.


:::anati soki:::

mmg pun...sume kena accept hakikat nie..hahaha

iwan_dextrous berkata...

:::skeldeck siddik:::

hahahah..tau pun ko..


:::aqish basir:::

ye je ni x prnh...

Amy Syaquena berkata...

mintak simpang la x mau kena ow...

iwan_dextrous berkata...

:::amy syaquena:::

jge lah diri bek2.hihih

hamzah ian berkata...

kalo hari2 tido je tu nyakit pe? haha

iwan_dextrous berkata...

:::hamzah ian:::

tu x dapet den nk tolong..hahah

mabk.abubakar berkata...

aku percaya semua bloggers kat dunia nie dah kena penyakit nih.. termasuklah aku..hehehe..

iwan_dextrous berkata...

:::mabk.abubakar:::

hahahah..tau x per..

Along Tapa berkata...

telan ubat tido 4 papan..pastu kompem ko tido tak bangun2 lagik..haha

Gorengbaek - Kenapa kerajaan kena tukor desktop pegi laptop?

Hangit Habis dah - Mangsa terbaru...agak-agak sape?

Yann Mazian berkata...

thanks untuk tips ni. yann mmg susah sangat nak tido sekarang nih. hoho.

iwan_dextrous berkata...

:::along tapa:::

elok sgt r tu..hahaha

iwan_dextrous berkata...

:::yann mazian:::

hihihihi...nk kne dodoi gak kot...

ainnoraini berkata...

nasib tak mcm tu...
selalunye terlebih tidooo...

iwan_dextrous berkata...

:::ainnoraini:::

terlebey tido pun bahaya jugak.hahah

aLya berkata...

masalah normal as student..betol ke?hehehe

iwan_dextrous berkata...

:::alya:::

btul tu..tpi risaw kalau terbawak smpi ke tua..ahah

De Mois berkata...

Dy bahaya kalau susah nak tidor je kan. Aku rasa standard la 2 remaja2 tak tido awal. Malam masih muda kan

Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

iwan_dextrous berkata...

:::de mois:::

ahahh..tu r masalahnya

Woofer Storm berkata...

info mnrik ni bro,tapi sy insomnia ke??
fikir jap ..hehee

iwan_dextrous berkata...

:::woofer storm:::

x yah fikir..mmg ye r tu.hiihih