Rabu, 26 Januari 2011

::: Teknik Terapi Pernafasan :::

Asalamualaikum pembuka bicara..cewahh..hahahah

kali nie aku nak kongsi tentang satu terapi pernafasan yang selalu aku buat..hihihi...teknik nie dulu pun member aku yang kasi...memang boleh diterima pakai..hahahah

rasanya semua ada dua lubang hidung kan?? adakah kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama???

Sebenarnya fungsinya memang sama sedut n keluar nafas, tapi sebenarnya ada perbezaannya.... sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas) dan sebelah kiri mewakili bulan ( mengeluarkan sejuk).

so kalau korang sakit kepala, cuba tutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafas ikut hidung sebelah kiri n buat kira-kira 3-5minit (jangan lama sangat nanti jadi lain pulak..hahaa), insyallah sakit kepala tu akan sembuh...

selain tu kalau korang penat... tutup lubang hidung sebelah kiri dan bernafas ikut hidung sebelah kanan...;ebih kurang macam yang atas tadi..cuma tukar lubang hidung je..hihi...law korang x hilang penat means korang akan bertambah penat..hahaa

kalau lubang hidung sebelah kiri bernafas lagi cepat korang akan cepat sangat penat..so cuba tutup lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas..insyallah korang akan segar...

kalau korang buat still x ad perubahan meungkin kena guna teknik lain..hihihi

nie ad satu fakta yang aku jumpa :
Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri, sehingga hatinya mudah sejuk...lelaki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan, sehingga mudah marah.

yeker???hahaha

28 ulasan:

Hanis Azla berkata...

baguslah terapi ni iwan.. kena cuba ni.. klu berkesan boleh diamalkan.. Thanks yer..

iwan_dextrous berkata...

:::hanis azla::

insyallah..kte cbe je kn....

ANATI SOKI berkata...

ok.. ckp pasal hidung plak.. dulu anat pernah patah hidung. and pernah wat operation untuk perbetulkan hidung. actually kalau patah hidung tak perlu wat operation pun. sbb still boleh guna mulut untuk bernafas kan? masih boleh bernafas guna hidung tapi ofcoz la tk puas kan..sbb hidung patah. so, anat banyak ebrnafas pakai mulut sblm operate. lepas tuh.. anat dapat sakit jangkitan paru2., tau knp? sbb anat bernafas pakai mulut terlalu banyak. heheh..
kalau pakai hidung insha-allah tak dapat ajngkitan tuh. sbb hidung kita ada bulu yang boleh menapis habuk terus masuk ke paru2 kita time bernafas. tuuu diaaa.. panjng nya anat komen.. ehhehe :) skdr berkongsi pengalaman n ilmu :)

iwan_dextrous berkata...

:::anati soki:::

oic..tq 4 da sharing..hihih...

semua anggota kt bdn kte nie ad fungsi msing2..

Eda berkata...

eh..tak sama ek pernafasan lubang hidung belah kanan & kiri?..mcm mn nak tahu yg kiri/kanan tu bernafas lagi cepat?..huhu

tp, mmg petua yg bagus..=)

iwan_dextrous berkata...

:::eda:::

law feel btul2 insyallah dpt tau beza dy..hihi..

najwa's berkata...

wah, tenkiu sharing :)

iwan_dextrous berkata...

:::najwa:::

welcome2...

Izzati Khairunnisa berkata...

tq..
mahu cuba..

iwan_dextrous berkata...

:::izzati:::

cbe jgn x cbe...

echah mashuri berkata...

ahhaha...kelakar la..yg kiri kuar bulan yg kanan kuar matahari.hikhik.

iwan_dextrous berkata...

:::echah:::

bkn keluar ler..mewakili..hihihih

hans berkata...

tq untuk perkongsian nih
boleh diamalkan

Vote Hans Bernombor 10 Diruangan Komen

iwan_dextrous berkata...

:::hans:::

tq2

Haziq Yaacob berkata...

wah..bagus..nak try lah :D

Woofer Storm berkata...

wan,sy rasa nak tutup lubang hidung kiri kanan la...rasa2nya apa jdi ar?heheee

iwan_dextrous berkata...

:::haziq yaacob:::

boleh2..ak dh cuba.menjadi..tpi jgn pakse sgt..wat slow2 je...

iwan_dextrous berkata...

:::woofer storm:::

sediakan wasiat awl2..ahhaha

sissyira berkata...

salam


boleh praktis la lepas ni


setuju dgn fakta tu =)

De Mois berkata...

Wah..kau belajar kungfu ke iwan?? Kalau buat cpr, kenapa orang buat melalui mulut bukan melalui hidung?? aahaaha..

Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

Along Tapa berkata...

tetiba aku terpikir..apa jadik kalo aku tutup dua-dua hidung??curious ni...

nanti aku try kat ko nak?

Gorengbaek - Tips untuk dapat idea buat entri..

Hangit Habis dah - Entri jiwang versi Along..cuba korang tafsirkan...

iwan_dextrous berkata...

:::sisyira:::

hahah..x setuju ngan fakta tu..hahaha


:::de mois:::

huh?ap kena mengena dgn semua tu..


:::along:::

sediakan wasiat dulu

mabk.abubakar berkata...

betullah.. aku bernafas banyak guna hidung kanan..SEBAB.. hidung kiri aku tersumbat! hahahahahaha..

bighagenjo berkata...

Oh Oh. Tau ni. Tapi bila betul2 terdesak nak praktikkn, terus lupa lobang edong mana satu nak pakai. Sit!

iwan_dextrous berkata...

:::mabk.abubakar:::

hahaha..siot je

iwan_dextrous berkata...

:::bighagenjo:::

hihih...nseb bek x lpe mane kiri mane kanan..hhihih

Wan Gerrard berkata...

wah menarik2 ni..

iwan_dextrous berkata...

:::wan gerrard:::

ap yg menarik..aaahahaha