Sabtu, 22 Januari 2011

::: Kisah Orang Pertama :::

assalamualaikum & salam hormat...

hari nie terase bosan lah pulak..hahaha...kali nie ak nk share info berkenaan org2 pertama yg (bace lah sendiri ea)..hhihihi

1. Orang yang pertama menulis Bismillah :
Nabi Sulaiman AS.

2. Orang yang pertama minum air zamzam :
Nabi Ismail AS.

3..Orang yang pertama berkhatan :
Nabi Ibrahim AS.

4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat :
Nabi Ibrahim AS.
.
5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat :
Nabi Adam AS.

6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah :
Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS)

7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat :
Nabi Muhammad SAW

8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam :
Abu Bakar AsSiddiq RA

9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah:
Umar bin Al-Khattab RA

10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam:
Al-Hasan bin Ali RA

11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW:
Thuwaibah RA

12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki :
Al-Harith bin Abi Halah RA

13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita:
Sumayyah binti Khabbat RA

14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran :
Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA

15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah :
Saad bin Abi Waqqas RA

16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan azan:
Bilal bin Rabah RA

17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW :
Ali bin Abi Tholib RA

18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW:
Tamim Ad-dary RA

19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah :
Az-Zubair bin Al-Awwam RA

20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW:
Ibban bin Othman bin Affan RA

21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW :
Khadijah binti Khuwailid RA

22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh :
Imam Syafei RH

23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam:
Ali bin Abi Tholib RA

24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam :
Muawayah bin Abi Sufyan RA

25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam :
Harun Ar-Rasyid RH

26.Orang yang pertama mengadakan baitul mal :
Umar Al-Khattab RA

27. Orang yang pertama menghafal Al-Quran selepas Rasulullah SAW:
Ali bn Abi Tholib RA

28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah :
Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH

29.Orang yang pertama digelar Al-Muqry :
Mus'ab bin Umair RA

30. Orang yang pertama masuk Syurga :
Nabi Muhammad SAW

ejaan n info tu law salah tegur lah ea...benda nie dh ad lame dlp pc ak..so ak x tau sumbernya dari mane...^_^

32 ulasan:

i am S!L4H.. berkata...

pkongsian yg bgus.....*clap2*

org ptame drop komen ke ni?ngeeee

iwan_dextrous berkata...

:::i am silah:::

hihih...ad org len ker..ahhaa

i am S!L4H.. berkata...

hehe..mne sy tau td..ngeee

Izan Ishak berkata...

mekasih atas perkongsian ni iwan~

iwan_dextrous berkata...

:::i am silah:::

hihihihi...

iwan_dextrous berkata...

:::izan ishak:::

same2...

Aizriffalya berkata...

ad lg byk kn bnde ni?sbb dkt hri tu d terbce dkt bku sempena bln kemerdekaan.xsilap ad 50

iwan_dextrous berkata...

:::aizriffalya:::

oyeke..mkne nye dh nek lg 20 r ea..ahhaha

pasal nie dh ad lame dlm pc..td belek2 nmpk lak..so tu yg share

Aizriffalya berkata...

bkn dh nek 20 lg tp mmg 50.xpe nt kalo ad jmpe bku tu blik adiq bg.

iwan_dextrous berkata...

:::aizriffalya:::

orait.^_^

sissyira berkata...

salam

perkongsian yang bagus, terima kasih di atas info ini :D

iwan_dextrous berkata...

:::sissyira:::

tq2...org len pnye nie..tpi dh x ad link dy..psl bnd nie mmg dh lame ad kt pc..hihihhi

JIJI YU berkata...

syukran2...

zuar berkata...

bagus info ni..aku pun nak jadi orang pertama gak dlm semua hal..^_^

iwan_dextrous berkata...

:::jiji yu:::

^_^...


:::zuar:::

hihi..mmg bgus niat ko tu..truskan...

PuanBee berkata...

erm..tk tau lah kalau ada salah ke tak..tp bagus lah info nie!

Zura berkata...

nice info sbb kekdg kite terlupa...
org skrg berlumba2 nak jd yg pertama dalam bidang nyanyian...erm..

iwan_dextrous berkata...

:::puanbee:::

tq...kdg2 kte x perasan pun...


:::zura:::

btul tu....

niesz berkata...

rs hina nye la diri ni kalau nk d bnding kan ngn nabi2 kite nie..

iwan_dextrous berkata...

:::niesz:::

btul tu niesz...kte nie kdg2 x pikir pun bnd2 nie

De Mois berkata...

Ni baru betoi iwan. Bukan orang pertama yang follow blog kita. Huhu..

Jom singgah ke : SuaraSendiri

iwan_dextrous berkata...

:::de mois:::

iman ak stil kuat.jgn risaw..

ANATI SOKI berkata...

anati soki like this.. nice one iwan!!!

iwan_dextrous berkata...

:::anati soki:::

tq anat..ad org ckp ad byk lg..tpi nie je yg ad dlm koleksi..hhih

Woofer Storm berkata...

bro,ni n3 baik punya..slalunya org buat n3 pasal org barat je..cth org paling kuat makan bla bla bla so respek ngan ko bro..salutttt^^

iwan_dextrous berkata...

:::woofer storm:::

hihihi..tq bro..bru dpt hidayah nie..ahhaha

BRO_MONDAY berkata...

salam iwan ('',) ai dah folo blog ni jugak!!! thanks, 1 pekongsian ilmu yam baik ni...ai laik dis...
cantik dan kemas blog yu ni...

iwan_dextrous berkata...

:::bro_monday:::

tq so much bro!

Nana Liyana berkata...

sy sukeee info ni ;D

iwan_dextrous berkata...

:::nana liyana:::

tq2...

saljihitam berkata...

wuaa. best best. nice one. tapi kalau ade sumbernye lebih manis ;)

iwan_dextrous berkata...

:::salji hitam:::

hihihi..yg sumber uw mmg x dpt dikesan