Khamis, 3 Februari 2011

::: Kebaikan bersukan :::

Asalamualaikum & salam hormat..^_^

setelah lebih kurang 4 hari ak demam+batuk+selsema+lain2..hahaha..akhirnya ari nie ak dah sembuh sikit walaupun batuk still x hilang lagi...bercampur pula dengan bingit telinga sebab bunyi mercun.hahah..maklumlah dikelilingi penduduk majoriti cina..

so kali nie ak nak share tentang kelebihan bersukan @ bermain..^_^

- dapat mengispirasikan diri kita untuk berfikir secara berbeza-beza...dengan kata lain menjadikan minda kita lebih kreatif...

- memberi lebih kesoronokan dan menghilangkan rasa kemurungan...lebih banyak jenis sukan kita ceburi lebih banyak perasaan yang kita akan rasa...

- mengurangkan rasa stress terutama kepada golongan pelajar dan golongan bekerjaya...

- memanjangkan umur dan kesihatan terjamin..tapi kalau ajal dah sampai x leh nak kata apa lah kan..hihihi

- bersukan juga membuat badan anda merasa lebih ringan..memang ketika bersukan kita rasa penat, tapi sehari selepas tu pasti badan dan otak kita rasa ringan...

- bersukan juga merangsang imaginasi dan kreativiti...

- meningkatkan tahap kecergasan dan tenaga kita...

- apabila kita bersukan, kita lebih berani menghadapi risiko...kita tak akan takut untuk berhadapan dengan kecederaan...

- atlet sukan juga lebih mendapat perhatian..contohnya pun korang tau sendiri kan siapa..hahaha

so sape ckp bersukan nie buang masa, memenatkan, melecehkan & blablabla...memang kita x nampak kelebihannya untuk jangka masa yang singkat...sekurang-kurangnya kita dapat mengeluarkan peluh pun dah memadai...jangan asyik duduk mengadap lappy je k..hahahah

p/s: kalau korg perasan kenapa org melayu cpt dpt sakit dri org len..sebab malas berjoging..ahhaha


team ak dengan Ali XPDC (skrg Ali empire..)

42 ulasan:

ANATI SOKI berkata...

bersukan? anati soki lemah dalam sukan2 nih.. T___T
tapi nasib baik.. anat menari.. so, masih boleh maintain fitness. hehehehhe

iwan_dextrous berkata...

:::anati soki:::

wah..menari ap tu.hihihi

ijam ismail berkata...

ade style la der..
huhu
like2..

fathiah berkata...

zaman muda2, aku suke bersukan.. skrg.. hampeh :)

iwan_dextrous berkata...

:::ijam ismail:::

style ap tu.ahahaa

iwan_dextrous berkata...

:::fathiah:::

hahah..bese r tu...at least kuar peluh pun cukup r..sbb tu org melayu kte sng kne sakit

Afzainizam berkata...

… ....Gong Xi Fat Coi……..
┏〓〓┓┏〓〓┓┏〓〓┓
Wish you healthy always
┗〓〓┛┗〓〓┛┗〓〓┛
....lllllll........ lllllll .......lllllll....
Salam dari kami…
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

"woooooo minum MILO anda jadi sihat dan kuat" ..... iklan ini ditaja olehhhhh aku.....maju sukan utuk kesihatan badan

iwan_dextrous berkata...

:::afzainizam:::

hahaha..x ley blah sungguh ayt ko..hahah

Mohd Ridhuan berkata...

aku punya slsema smggu tak hilang ag ni...
tapi dah makin kurang la...
aku setuju lur...

iwan_dextrous berkata...

:::mohd ridhuan:::

psl ak men futsal ptg tdi r nie ak sihat blek..hahaha

little cart00n berkata...

dulu time skolah rajin turun padang..
skrg da masuk u, memang lemak nk turun jog! heee

iwan_dextrous berkata...

:::little cartoon:::

hahhaha..bese r tu..

ANATI SOKI berkata...

ahahah. mana leyh gitau. rahsia.... wakakka

iwan_dextrous berkata...

:::anati soki:::

ap yg rahsia tu..hahaha

ainnoraini berkata...

malasnye nak bersukan...

kasut sukan pun dah reput dgn sendirinye...

iwan_dextrous berkata...

:::ainnoraini:::

hihihi....tu r yg org kita selalu ckp..

nur aisya humaira berkata...

Assalam..betul laa...sye palg mals joging tpi klu main badminton suke...hehe

Entry terbaru ►Blogger : Kenali Follower Saya 3..!!:)

nur haslinda zainal berkata...

oke sume kwn2 aku ni mmg rajen bersukan ea ? hahaha ~ keep it ye korang (;

iwan_dextrous berkata...

:::nur aisya humaira:::

hihihi..ok je tu..jnji bersenam.

iwan_dextrous berkata...

::haslinda:::

ayat tacing ke tu.hahah

nur haslinda zainal berkata...

haha mne ade tacing la cik iwan oi ~ hehe

iwan_dextrous berkata...

:::linda:::

mane r tau kn...hihihi

d_tieah berkata...

Aku dulu masa sekolah rendah aktif bila sukaneka..
Tapi start sekolah menengah aku malas derr..
Giler lah dah besar2 nak melompat berlari.. *Semput
Hahaha..


Latest entry : Istimewa di Hari Ulangtahun ke-23 Deen Hotfm

iwan_dextrous berkata...

:::d_tieah:::

tu r masalah org skrg..ahhaha

sissyira berkata...

salam pagi jumaat =)

makan ubat okeh..

suka buat areobik.tp itu dulu skrg bizi dgn blog.hahah

Woofer Storm berkata...

waaa,.tu psl iwan demam coz tak pndi nak bersukan..hheee
tgk sy ringan je ni,asik bersukan kot..hahaa persan, moga cpt smbuh..

iwan_dextrous berkata...

:::sissyira:::

dh sihat dh...hihihi

tu r..kurangkan blog.hahaha

iwan_dextrous berkata...

:::woofer storm:::

hahah...byk r ko...ak psl byk sukan r nie sakit.ahahha

Wan Gerrard berkata...

jom lawan futsal :P

iwan_dextrous berkata...

:::wan gerrard:::

hahaha..x ad hal.set tempat masa n tarikh..ahhahaha

De Mois berkata...

Wah..kau ni amik sains sukan ke ape ni?? Haha..

Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

iwan_dextrous berkata...

:::de mois:::

hahahah..ilmu ap yg kita ad kita kena kongsi..hihi..ak tersalah amek..bkn sains sukan..tpi sains komputer.ahhaah

Just Mie berkata...

Aduss...saya dah lama tak bersukan....


Berpantang maut sebelum ajal

echah mashuri berkata...

ak main lompat getah masa kecik2 ja.heheeh

h A n Y S berkata...

aku bab ni lemah skit lah..hehehe
tp masa kocik2 dl boleh la, main game petang2..heee ;D

Afzainizam berkata...

۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
Saya menyeru kepada semua sahabat untuk sama-sama kita berdoa bagi keselamatan dan kesejahteraan para pelajar dan rakyat Malaysia di Mesir.Semoga Allah swt melindungi mereka semua dari segala malapetaka dan bahaya
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞

♥ Princess ♥ berkata...

suka part bersukan merangsang imaginasi n kreativiti...kiranya klu selalu bersukan akan kreatif la kan?

iwan_dextrous berkata...

:::just mie:::

jom kita men bola.hihih

iwan_dextrous berkata...

:::echah mahsuri:::

hahha..tu mase kecik..dh beso nie??ahhaha


:::hanys:::

cait..tu buat ap.hahah

iwan_dextrous berkata...

::afzainizam::

same2 r kite..

:::princess::

yup..psl kita makin lame mesti akan cuba dpt kan something new skill

ain fathihah berkata...

main batu seremban dikira bersukan tak? hehe

iwan_dextrous berkata...

:::ain fathihah:::

hahah..boleh r kot